Інформаційно-цифрова безпека електронної торгівлі - Шостак, Людмила Василівна; Федонюк, Анатолій Ананійович; Помазун, Олена Олександрівна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2025)
У статті досліджено питання забезпечення інформаційно-цифрової безпеки в сфері електронної торгівлі в умовах зростання кількості кіберзагроз і розширення цифрового середовища. Розглянуто основні вектори атак на електронні торгові платформи, зокрема фішинг, DDoS-атаки, злам облікових записів, витік персональних даних та фінансової інформації. Проаналізовано сучасні технології захисту, зокрема методи шифрування, багаторівневу автентифікацію, брандмауери, антивірусне програмне забезпечення та використання протоколів безпечного з’єднання. Акцент зроблено на важливості розробки комплексної стратегії безпеки, що включає як технічні, так і організаційні заходи. Окреслено перспективи гармонізації українського законодавства із міжнародними стандартами у сфері цифрової безпеки та рекомендації щодо підвищення стійкості систем електронної торгівлі до зовнішніх загроз
Keywords: інформаційна безпека; цифрова безпека; електронна торгівля; кіберзлочинність; захист даних; шифрування; кіберзагрози; 004.056:339.138