Людський розвиток в Україні - Ємельянова, Юлія Павлівна; Yemelianova, Yuliia P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Курс «Людській розвиток в Україні» має на меті надання студентам знань про зміст надзвичайно складних соціальних процесів, які супроводжують життя громадян України вже чверть століття та мають свою передісторію. За формою вони можуть бути визначені як трансформаційні, тобто таки, що призводять до радикальних змін у свідомості, а завдяки цьому у всіх сферах життя народу України, у тому числі, політичного та державного устрою, економічних відносин, соціально-структурних стереотипів, культурно-світоглядній парадигмі сучасного населення. Поняття «людській розвиток» є достатньо новим для української гуманітарної й суспільної думки, воно має різні наукові виміри, але практика життя у сучасній Україні наповнює його багатим змістом.
Keywords: людський поетнціал; людський розвиток; Програма розвитку ООН (ПРООН); індекс розвитку людського потенціалу