Показники коагулограми у пацієнтів із постковідним синдромом - Давиденко, Дмитро; Мотузюк, Олександр Петрович; Усова, Оксана Василівна; Галапчук, Тетяна (My University, 2024)
Резюме. Досліджено показники коагулограми у пацієнтів із постковідним синдромом віком від 24 до 80 років обох статей, з різним статусом вакцинації від коронавірусної нфекції. Визначення показників коагулограми у пацієнтів із постковідним синдромом є невід’ємною частиною обстеження цих пацієнтів. Коагулограма включає в себе ряд показників, таких як час згортання крові, рівень фібриногену, тромбоцитів та інші фактори, які визначають систему згортання крові. Було визначено, що показники системи гемостазу (АЧТЧ, ПЧ, Д-димер, фібриноген) перевищують допустимі значення, що свідчить про значний вплив постковідного синдрому на цю систему. Рівні біологічних маркерів у вакцинованих та невакцинованих пацієнтів, коливаються у різних діапазонах. Проте, рівні Д-димеру у вакцинованих пацієнтів дещо нижчі, аніж у пацієнтів без вакцинації. Це дозволяє зробити припущення про те, що вакцинація, ймовірно, полегшує перебіг захворювання. Результати дослідження надають важливу інформацію для діагностики стану гемостазу та визначення ризику тромботичних ускладнень у пацієнтів з постковідним синдромом. Врахування підвищених рівнів С-реактивного білка та показників коагулограми можуть слугувати важливими маркерами для клініцистів при прийнятті рішень щодо лікування та контролю стану пацієнтів.
Keywords: COVID-19; біомаркери; показники коагулограми; постковідний синдром; 616.9-036.21/.22:616.15