Експозиційно-виставкова робота музеїв як складова актуалізації культурної спадщини (за матеріалами Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського) - Чопко, Віра Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерському дослідженні здійснено системний аналіз теоретичних і практичних основ формування експозицій та її вплив на актуалізацію культурної спадщини. Розкрито традиційні та інноваційні принципи і методи побудови експозицій. Відзначено роль музейного предмета як ключового елемента комунікаційної системи музею. Проаналізовано його властивості та специфіку, важливість його інтерпретації та вплив на відвідувача. У роботі розглянуто сучасні реекспозиційні практики, їхні мотиви та вплив на оновлення змістової і візуальної структури експозицій. Показано вплив реекспозиції на відвідуваність, посилення взаємодії з громадами та оновленню іміджу музеїв. Проаналізовано особливості створення тимчасових виставок, їх орієнтацію на різні категорії відвідувачів, значення у розширенні комунікаційних і освітніх функцій музею. Визначено вплив виставкової роботи, на прикладі Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського, на підвищення актуальності та динамічності музейної діяльності. Розкрито тенденції впровадження цифрових та інтерактивних технологій, які трансформують способи подання історичного матеріалу та забезпечують ширші можливості для залучення відвідувачів. Розкрито вплив популяризації культурної спадщини на активізацію культурного життя місцевих громад як осередків локальної ідентичності, центрів неформальної освіти та платформ для розвитку соціокультурної взаємодії.
Keywords: музей; експозиція; виставка; музейний предмет; реекспозиція; актуалізація культурної спадщини