Дипломатія діаспори: українці в Південно-Африканській Республіці - Карпчук, Наталія Петрівна (My University, 2024)
Публічна дипломатія є важливим інструментом сучасної зовнішньої політики держави. Вона зорієнтована на формування урядами позитивної, сприятливої зовнішньої громадської думки стосовно самої країни, її зовнішньополітичного курсу та навіть її внутрішньої політики Проте публічна дипломатія – це не лише діяльність урядів; вона також реалізовується у контактах між людьми, зокрема через діяльність діаспори – «дипломатію діаспори» – в різних частинах світу. Упродовж та після революції Гідності, через російську агресію в Україні та суперечливу підтримку української політики світовим співтовариством стало зрозуміло, що одних лише заходів традиційної дипломатії недостатньо. Повномасштабна війна РФ проти України консолідувала українську діаспору у всьому світі. Свій вагоми внесок зробили й українці в ПАР, де на урядовому рівні домінує чітка проросійська позиція попри заяви про нейтралітет. Асоціація українців у ПАР, створена у 2017 р., організовує розмаїття спеціальних подієвих заходів, зокрема святкування Дня незалежності України, Міжнародного дня вишиванки, Українські дні, український фестиваль, знайомство з українськими стравами, художні й фотовиставки, показ художніх і документальних фільмів про історію й сьогодення України. Діаспоряни розвінчують кремлівську дезінформацію про Україну й організовують акції протесту на підтримку України. Активісти звертаються до уряду Південної Африки з проханнями публічно засудити вторгнення РФ в Україну; дозволити безвізовий в’їзд для українців, чиї родичі проживають у Південній Африці; використати усі політичні інструменти (зокрема БРІКС), щоб припинити російську агресію; зупинити економічну співпрацю з окупантом; припинити будь-яку ядерну співпрацю чи закупівлі з Росією; денонсувати безвізовий режим із РФ; припинити дію ліцензії RT на території Південної Африки. Асоціація українців у ПАР розбудовує прямі зв’язки з громадськими організаціями ПАР та впливовими південноафриканцями. Проводячи паралелі між подіями в Україні та нещодавнім минулим ПАР, Асоціація намагається формувати прихильне ставлення до України та її громадян і розуміння й підтримку її зовнішньополітичного вибору.
Keywords: публічна дипломатія; дипломатія діаспори; закордонна громадськість; комунікаційні ініціативи; Асоціація українців у ПАР (УАПАР); 327.8-027.555(680=161.2)