Соціо-еколого-економічна безпека та її вплив на відтворення населення - Коленда, Наталія Вікторівна; Черчик, Лариса Миколаївна; Гаврилюк, Ольга Юріївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У роботі розроблено теоретичні та методичні основи дослідження соціо-еколого-економічної безпеки та її зв’язку з відтворенням населення. Дано авторське трактування поняття «соціо-еколого-економічна безпека населення». Виокремлено основні складові соціо-еколого-економічної безпеки. Визначено зв’язок соціо-еколого-економічної безпеки з відтворенням населення. Запропоновано авторську методику оцінки соціо-еколого-економічної безпеки та її впливу на відтворення населення. Визначено основні проблеми у сфері забезпечення соціо-еколого-економічної безпеки населення. Розроблено механізм забезпечення соціо-еколого-економічної безпеки в контексті стимулювання відтворення населення. Обгрунтовано необхідність стратегічного підходу до забезпечення соціо-еколого-економічної безпеки населення. Запропоновано основні заходи щодо підвищення рівня соціо-еколого-економічної безпеки та заходи щодо активізації відтворення населення.The theoretical and methodological foundations of studies of socio-ecological and economic security and its connection with the reproduction of the population. Given the author's interpretation of the concept of "socio-ecological and economic security of the population." Pointed out in the main components of socio-ecological and economic security. Certain relationship of socio-ecological andeconomic security of population reproduction. Author s methodology of socio-ecological and economic security and its impact onpopulation reproduction. The main problem in the area of socio-ecological and economic security of the population. The mechanism of socio-ecological and economic security in the context of promotion of population. The necessity of a strategic approach tosocio-ecological and economic security of the population. The basicmeasures to improve socio-ecological and economic security andmeasures to enhance the reproduction of the population.
Keywords: безпека особи; економічна безпека; economic security; соціальна безпека; social security; екологічна безпека; environmental security; соціо-еколого-економічна безпека; environmental and socio-economic security; відтворення населення; population reproduction