Сприйняття міжнародної діяльності ЄС крізь призму VUCA: виклики та перспективи - Федонюк, Сергій Валентинович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Концепція VUCA (волатильність, невизначеність, складність, неоднозначність) є інструментом для розуміння сучасного мінливого та непередбачуваного глобального середовища. Уведена спочатку у військовому контексті, ця концепція знайшла широке застосування в різних сферах, уключаючи бізнес, управління та міжнародні відносини. У контексті європейської інтеграції та діяльності Європейського Союзу VUCA може бути застосована для аналізу й оцінювання складних викликів, із якими стикається Союз, зокрема у своїй політиці розширення, відносинах із третіми країнами, безпековій та енергетичній політиці. У статті розглянуто, як компоненти VUCA проявляються в міжнародно-політичній діяльності ЄС, підкреслюючи важливість адаптивних та стратегічних підходів для подолання цих викликів. Волатильність виявляється у швидких та непередбачуваних змінах політичних й еко-номічних умов, які впливають на стабільність і розвиток європейських інституцій; нестабільність у відносинах із третіми країнами створює значні виклики для формування спільної зовнішньої політики ЄС. Невизначеність проявляється в проблематиці прогнозування майбутніх політичних та економічних подій, що ускладнює стратегічне плануван-ня та прийняття рішень. Це особливо актуально в контексті політики розширення ЄС, де невизначеність щодо політичної підтримки нових членів може вплинути на стабільність Союзу. Складність виникає через багатофакторний характер міжнародних відносин, що охоплюють узаємодію з різними політичними, економічними та соціальними актора-ми. Неоднозначність пов’язана з багатоаспектністю й непередбачува-ністю наслідків політичних рішень, що може призводити до помилкових інтерпретацій та стратегічних прорахунків. Це проявляється, зокрема, у питаннях безпеки, де неоднозначність у відносинах із третіми країнами створює додаткові ризики для ЄС.Додатково ми виділяємо перспективні напрями для подальших досліджень, що можуть дати змогу глибше зрозуміти й ефективно розв’язувати проблеми, які постають перед ЄС у сучасному світі.
Keywords: Європейський Союз; геополітика; VUCA; міжнародні відносини; політика розширення ЄС; безпекова політика; енергетична політика; 327:658:005.21(4-672EU)