Роль статуту територіальної громади в демократизації публічного управління в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови України - Войтина, Алла Миколаївна (Навчально-науковий інститут публічного управління та державної служби Київського національного університетуімені Тараса Шевченка, 2024)
Ці тези присвячені ролі демократії та участі громадян в демократизації публічного управління Україні, незважаючи на обмеження запроваджено воєнним станом. Хоча деякі права обмежені, безпосередня участь громадян продовжує функціонувати на місцевому рівні. Мешканці залучаються до вирішення місцевих питань через різні механізми. У статті наголошується на необхідності подальшого розвитку громадської участі. Ці ініціативи спрямовані на посилення участі громадян через обов’язкові для територіальних громад статути.Зокрема, визнаються обмеження воєнного стану щодо виборів, референдумів, масових заходів. Однак у статті висвітлюються альтернативні форми участі, включаючи місцеві ініціативи, залучення до бюджетного планування, громадські консультації та ін, а також використання інформаційно-комунікаційних технологій.
Keywords: територіальна громада; статут; публічне управління; 352.07(477)"36"