Заходи запобігання та протидії домашнього насильства: український досвід в міжнародному контексті - Старчук, О.; Starchuk, O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Наукова стаття присвячена комплексному дослідженню вітчизняного досвіду запобігання та протидії насильству в сім'ї в міжнародному контексті з метою визначення заходів його подолання. Зазначено на необхідності запозичення позитивного міжнародного досвіду боротьби з цим негативним світовим явищем і здійснення таких заходів: аналіз відповідності національного законодавства в сфері профілактики та протидії насильству в сім'ї міжнародним стандартам; прийняття державних стандартів у сфері боротьби з насильством в сім'ї; активізація підтримки роботи «гарячих ліній», вдосконалення функціонування притулків та центрів допомоги жінкам, які стали жертвами насильства в сім'ї; здійснення коригувальних програм для осіб, які вчинили насильство в сім'ї через підготовку кадрів для такої роботи і залучення громадських організацій; розробка і реалізація навчальних програм з формування ненасильницьких моделей поведінки серед дітей і молоді навчальних закладів усіх рівнів акредитації.The research is devoted to a comprehensive analysis of the domestic experience of preventing and combating domestic violence in an international context in order to identify the measures to overcome it. The author points to the necessity to borrow positive international experience in combating this global evil and to take the following measures:analysis of the compliance of national Ukrainian legislation in the field of prevention and combating domestic violence with international standards; adoption of state standards in the field of combating domestic violence; implementation of corrective programs for the perpetrators of domestic violence through training of the professionals for such work and involvement of NGOs; development and implementation of training programs for the formation of nonviolent behavior patterns among children and young people at educational institutions of all levels of accreditation.
Measures for Prevention and Combating Domestic Violence: Ukrainian Experience in the International Context
Keywords: насильство в сім'ї; профілактика; протидія; міжнародний досвід; domestic violence; prevention; counteraction; international experience