Сучасні підходи профілактики девіантної поведінки у діяльності психологічної служби - Магдисюк, Людмила Іванівна; Демчук, Віолета Борисівна; Павлова, Богдана Василівна (Мукачівський державний університет, 2021)
У статті представлено сучасні підходи до профілактики девіантної поведінки, що використовуються психологічною службою. Актуальність цієї проблематики пов’язана зі стрімким поширенням девіантної поведінки серед осіб підліткового та юнацького віку. Метою дослідження є аналіз особливостей діяльності психологічної служби у сфері роботи з особами з девіантною поведінкою. У роботі використано теоретичні методи аналізу проблеми дослідження, на основі яких висвітлено перспективу подальших досліджень в емпіричному напрямі. Відповідно до поставлених завдань, проаналізовано основні напрями та завдання діяльності психологічної служби на сьогодні. Висвітлено особливості девіантної поведінки серед підлітків і молоді, основні її причини. Описано актуальні підходи щодо запобігання поширення та зменшення девіантної поведінки в роботі психологічних служб. У ході теоретичного дослідження з’ясовано, що сучасні підходи до профілактики девіантної поведінки, якими оперує психологічна служба, характеризуються наявністю у її працівників первинних теоретичних знань про особливості девіантної поведінки, зокрема, причини та фактори її виникнення. Обґрунтовано спрямованість профілактичної роботи на усунення та запобігання виникнення девіантної поведінки у межах завдань і компетенцій психологічної служби. Вказано, що з урахуванням теоретичних основ щодо поняття девіантної поведінки, працівники психологічної служби формують план надання психологічної допомоги, який передбачає системність, поетапність профілактичної роботи. Підтверджено необхідність використання сучасних методів профілактичних підходів, серед яких, тренінгові заняття, використання інформаційних технологій і психологічні арттерапевтичні техніки. Саме такий підхід, виявлений у результаті теоретичного дослідження, забезпечить ефективність профілактичної роботи психологічної служби в напрямі профілактики девіантної поведінки
Keywords: підлітковий вік; консультування; психологічна допомога; психологічне забезпечення; соціальне благополуччя; 159.98:[316.624:159.922.7]