Функціонування мовленнєвих стереотипів в іронічному спілкуванні - Лесик, Ірина Валеріївна; Lesyk, I. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Виявлено специфіку функціонування мовленнєвих стереотипів в іронічному спілкуванні. Розглянуто різні види мовленнєвих стереотипів, які слугують реалізації іронічного смислу. Значну увагу приділено особливостям сприйняття та розуміння іронії, яка актуалізується за допомогою мовленнєвих стереотипів. Зроблено висновок про те, що етикетні формули вживаються адресантом іронії несподівано та недоречно з точки зору успішності спілкування. У процесі актуалізації іронічного смислу етикетні мовленнєві стереотипи проектуються у контекст, де вони виявляються контрастними чи парадоксальними, що призводить до створення комічного ефекту й глузування. The article is devoted to functioning of speech stereotypes in an ironic communication; it deals with different types of speech stereotypes that are used to express an ironic meaning. Much attention is paid to the peculiarities of the perception and understanding of irony that is manifested by speech stereotypes. Etiquette formulas of greeting, congratulation, apology, sympathy etc. are used by an ironic speaker unexpectedly and unsuitably from the point of view of a successful communication. In the process of irony manifestation speech stereotypes are projected into the context where they prove to be contrasting or paradoxical. It leads to the creation of the comic effect – mocking.
Functioning of Speech Stereotypes in Ironic Conversation
Keywords: іронія; irony; мовленнєвий стереотип; speech stereotypes; мовленнєвий етикет; speech etiquette