Основні детермінанти трансформації української ментальності у 20–90-тих роках ХХ століття - Гордійчук, Ольга (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Досліджено механізми впливу коммуністічекой ідеології і радянської дійсності на українське суспільство, ментальність українців, проаналізовано особливості та наслідки такого впливу. Доведено, що нівелювання і спотворення базових цінностей українського народу породило глибокий суспільний екзистенційну кризу, деформацію ментальності і проблему самоідентифікації українців. Встановлено, що в спадок від радянських часів українці отримали такі риси своєї ментальності, які затримують розвиток українського суспільства: безвідповідальність і пасивність, низьку здатність сприймати нові ідеї і приймати самостійні рішення; психологію дозволу так званого «малого зла» заради особистого виживання і «щоб ще гірше не було»; пристосуванство і зрада, комплекс «малозначність», «меншовартості», що викликає зневіру в успішний розвиток України.
Keywords: ментальність; менталітет; екзистенціали буття; комуністична ідеологія; радянська дійсність; тоталітаризм; геноцид; екзистенційна криза