Національні природні парки України: проблеми та перспективи розвитку - Міщенко, Олена Віталіївна; Mishchenko, Olena V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Досліджено зміст поняття та провідні функції національних парків. В роботі проведено ранжування національних природних парків України за коефіцієнтом адміністративно-територіальної та ландшафтної репрезентативності. Найбільша частка площ національних природних парків фіксується у Хмельницькій, Закарпатській, Івано-Франківській областях. У ландшафтному розрізі найбільші площі парків спостерігаються у гірській країні Українські Карпати, а найменші ‒ в Кримських горах. Аналіз сучасної світової практики щодо функціонального зонування національних парків засвідчує, що не менше 75 % їх площі повинні мати суворо-охоронний режим. Однак, в Україні площа заповідних зон національних природних парків пересічно сягає 20 %. Дослідження проблем та перспектив формування мережі національних природних паркі України дозволили обґрунтувати необхідність удосконалення нормативно-правових механізмів функціонування, формування єдиної концепції їх розвитку.

The content of the concept and main functions of national parks are researched. The ranking of national natural parks of Ukraine according to the coefficient of administrative-territorial and landscape representativeness was made in the work. The largest share of the areas of national natural parks is recorded in the Khmelnytskyi, Zakarpattia, Ivano-Frankivsk regions. According to the landscapes, the largest areas of parks are observed in the mountainous lands of the Ukrainian Carpathians, and the smallest ‒ in the Crimean mountains. The analysis of the current world practice of functional zoning of national parks proves that not less than 75% of their area should functionate in a strictly guarded regime. However, in Ukraine, the area of protected areas of national natural parks is roughly 20%. The research of the problems and prospects of forming the network of national natural parks of Ukraine allowed to substantiate the necessity of improving the regulatory legal mechanisms of functioning and forming a unified concept of their development.
National natural parks of Ukraine: problems and prospects of development
Keywords: національний парк; Міжнародна спілка охорони природи і природних ресурсів; адміністративно-територіальна репрезентативність; ландшафтна репрезентативність; функціональне зонування; національний природний парк; national natural park; International Union for Conservation of Nature and Natural Resources; administrative-territorial representativeness; landscape representativeness; functional zoning; national park