Лексика на позначення небесного простору в українській народній пісні - Іовхімчук, Наталія Володимирівна; Iovkhimchuk, N. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано мовні засоби вираження небесного простору в українській пісенній творчості, з’ясовано їхні лексичні та символічні значення. В українській народній пісні небесний простір представлено лексемою рай, що має символічне значення «щасливе майбутнє», «мирне буття», «благодатна й багата земля», «щастя», «добробут». Слово рай поширене в колядках і щедрівках. За біблійними переказами, місце, де існує рай, називається Едемом. Там багата, щедра, розкішна земля. Слово небо в народних піснях як ознака «верху» – один із важливих мовних засобів вираження простору. Небо позначає «той світ», частіше – рай, щоасоціюється з такими назвами птахів: соловейко, жайворонок, ластівка. У народнопісенних текстах типові вирази зиму замикати, літо відмикати, тобто мотив відмикання вирію. Птахи перелітають через «небесні ворота» та сповіщають про початок нового року, пророкують добро, щастя й надію. Номінація небо позначає повітряний простір, у якому знаходяться хмари, зорі, дощ. Це «високий» простір, де, за християнськими уявленнями, перебувають Бог, ангели, святі. The article analyzes the linguistic means of expressing heavenly space Ukrainian song history, found their lexical and symbolic significance. Heavenly Space in Ukrainian folk songs presented first token paradise that has symbolic meaning «happy future», «peaceful life», «fertile and rich land», «happiness», «well-being». The word paradise in common carols and songs. According to biblical tradition, the place where there is a paradise called Eden. There is rich, generous, gorgeous land. The word heaven in folk songs as a sign of «top» – one of the most important linguistic means of expression space. Sky means «the light», often – a paradise that is associated with the names of birds: nightingale, skylark, swallow. In the folk-song texts are typical expressions winter lock, unlock summer, that motive unlocking Vyriy. Birds fly through the «gate of heaven» and announcing the start of a new year, predicting good, happiness and hope. Nomination sky indicates airspace, which are clouds, stars, rain. This «high» area where, according to Christian beliefs, are God, the angels, the saints.
Vocabulary to describe the heavenly space in Ukrainian folk song
Keywords: nomination; heavenly space; heaven; sky; the clamor; номінація; небесний простір; рай; небо; вирій