Забезпечення безпеки енергетичної системи України в контексті європейської інтеграції - Павлов, Костянтин Володимирович; Стащук, Олена Володимирівна; Шабала, Олександр Петрович; Шевченко, Віталій Ігорович; Богданов, Олександр Олександрович (My University, 2025)
Статтю присвячено аспектам забезпечення безпеки енергетичної системи України в контексті європейської інтеграції. Метою дослідження виступає обґрунтування теоретичних аспектів та стратегічних напрямів забезпечення безпеки енергетичної системи України в умовах європейської інтеграції, з урахуванням сучасних викликів, пов’язаних із геополітичною нестабільністю, енергетичним переходом, цифровізацією, посиленням стійкості енергетичної інфраструктури до зовнішніх та внутрішніх загроз.В статті розглянуто концептуальні, інституційні та практичні аспекти забезпечення безпеки енергетичноїсистеми України в контексті її інтеграції до європейського енергетичного простору. Представлено комплексний підхід до Журнал «Наукові інновації та передові технології» No 7(47) 2025(Серія «Управління та адміністрування», Серія «Право»,Серія «Економіка», Серія «Психологія», Серія «Педагогіка»)662аналізу сучасних викликів, що постають перед енергетичним сектором України в умовах глобальної геополітичної нестабільності, трансформації світових енергетичних ринків та загроз, спричинених повномасштабною військовою агресією. В дослідженні обґрунтовано необхідність адаптації національної енергетичної політики до європейських норм і стандартів, що є основою сталого розвитку енергетичного комплексу та підвищення його стійкості.Проаналізовано європейський досвід щодо забезпечення енергетичної безпеки, зокрема політики Європейського Союзу в сфері енергетичної безпеки, включаючи Стратегію енергетичної безпеки ЄС, Директиву про газовий ринок, Стратегію єдиного ринку та діяльність таких структур, як «Енергетичне співтовариство Східного партнерства» та «EU–Ukraine Energy Community». Виявлено, що співпраця України з інституціями ЄС, такими як ЄБРР, EASME та іншими, відіграє важливу роль у підтримці реформ, спрямованих на модернізацію енергетичної інфраструктури, розвиток відновлюваної енергетики та підвищення енергоефективності. Дослідження чинників впливу дозволило виявити головні загрози для енергетичної безпеки України, серед яких: геополітична нестабільність, залежність від імпорту енергоресурсів, технологічна зношеність інфраструктури, обмежені інвестиційні ресурси та низький рівень диверсифікації джерел енергії. Особливу увагу приділено аналізу «зеленого» тарифу як механізму стимулювання інвестицій у чисту енергетику, що відповідає принципам Європейського зеленого курсу.Загалом, ефективне забезпечення енергетичної безпеки України в умовах євроінтеграції потребує реалізації багаторівневої політики, яка базується на модернізації інфраструктури, інноваціях, нормативно-правовій гармонізації та міжнародній кооперації. Стратегічна мета –створення адаптивної, децентралізованої та екологічно орієнтованої енергосистеми, здатної функціонувати у кризових умовах і забезпечувати стабільний розвиток країни.
Keywords: енергетична безпека; європейська інтеграція; енергетична стратегія; відновлювана енергетика; енергоефективність; геополітичні ризики; 620.91:338.2