Критерії відбору школярів до профільних спортивних класів із туризму - Войтович, Ірина Миколаївна; Климчук, Анна Анатоліївна; Voitovych, Iryna; Klymchuk, Anna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Аналіз літературних джерел засвідчив, що проблема профілізації навчання за спортивних напрямом акцентується науковцями. Водночас питання критеріїв відбору школярів до спортивних класів загалом та туристичного напряму зокрема залишається малодослідженим. Завдання наукової роботи передбачали аналіз змісту відбору майбутніх старшокласників до профільних спортивних класів; розробку та апробацію варіантів тестів оцінки фізичної й технічної підготовленості учнів із метою їх відбору до спортивних профільних класів із туризму. У статті розкрито зміни щодо змісту навчального матеріалу та державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовленості учнів із модуля «Туризм». Викладено сформовані, розроблені та апробовані орієнтовані тести фізичної та рухової підготовленості відбору учнів 9-х класів для навчання пішохідного туризму на профільному рівні. Апробація дала підставу підтвердити ефективність указаних напрацювань. Analysis of literary sources has shown that questions of sport-oriented education have been conducted by scholars. Nevertheless, selection criteria of pupils to specialized sport classes in general and to tourism specialized classes in particular remain mainly unexplored. The research objectives is to analyze the issue of future senior pupils selection to specialized sport classes, elaboration and approbation of several variants of tests for estimation of their physical and technical readiness for the purpose of selection to specialized sport classes on tourism. In the article, changes in the content of educational material as well as governmental requirements for the level of general knowledge of pupils from the «Tourism» module are revealed. It is designed, developed and approved the tests of physical and motor readiness of pupils of the 9-th grades for being selected to study tourism at the profile level. Approbation made it possible to confirm the effectiveness of the obtained results.
Selection Criteria of Pupils to Specialized Sport Classes on Tourism
Keywords: туризм; профільне навчання; спортивний напрям; відбір; технічна підготовленість; фізична підготовленість; tourism; profile education; sport direction; selection; technical readiness; physical readiness