Government relations і лобізм: спроба порівняльного аналізу - Тихомирова, Євгенія Борисівна; Tykhomyrova, Yevheniia B. (Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського, 2015)
Розглянуто лобізм і джіар як специфічні явища сучасного комунікаційного політичного простору України. Джіар трактується як діяльність спеціально уповноважених співробітників великих комерційних структур із супроводу діяльності компанії в політичному середовищі з метою побудови довгострокової, комфортної, передбачуваної системи відносин із профільними для компанії політичними стейкхолдерами. Лобізм розуміється як вплив приватних осіб або груп інтересів на систему прийняття державних рішень. Охарактеризовано основні цілі лобізму, його структури як комунікаційного явища. Автор дотримується існуючої думки, що GR-діяльність належить до загального менеджменту, а лобіювання – до одної з функцій менеджменту GR. Аналізуючи основні завдання та функції GR, визначено зміст роботи в галузі джіар та критерії оцінки результатів діяльності GR-структур, а також права й обов’язки лобістів та специфіка регулювання лобізму в Україні та інших країнах, специфіка форм лобізму.

We consider lobbying and Dzhiari as specific phenomena of the modem communication of the political space of Ukraine. Dzhiari treated as an activity of specially authorized employees of large commercial structures of business sup¬port in the political environment in order to build long-term, comfortable, foreseen a system of relations with the relevant political stakeholders for the company. Lobbying is understood as the influence of individuals or interest groups on the system of public decision-making. It describes the main purpose of lobbying, its structure as a communication phenomenon. The author adheres to the current thinking that CR-activity belongs to the general management and lobby¬ing - one of the functions of management GR. Analyzing the basic tasks and functions of the GR, defined the content of work in the field Dzhi¬ari and criteria for evaluating the performance of GR-agencies, as well as the rights and obli-gations of lobbyists and the specific regulation of lobbying in Ukraine and other countries, the specific forms of lobbying. Key words: Dzhiari, communication, lobbying, lobbying.
Keywords: джіар; комунікація; лобізм; лобістська діяльність; Dzhiari; communication; lobbying; lobbying