Мовний жарт у смисловій структурі оповідань Славомира Мрожека - Васейко, Юлія Святославівна; Федорук, Максим (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Статтю присвячено аналізу творчої спадщини польського драматурга Славомира Мрожека, а саме вивченню лінгвальних засобів формування ефекту комічного у його творах. У результаті дослідження було доведено, що автор, яскравий представник театру абсурду, уміло послуговується вербальними засобами творення мовного жарту у своїх літературних текстах, тому його оповідання характеризує гротеск і карикатурність в описі людей, подій та явищ. Примітивність життя, духовне зубожіння, критика автоматизму, міщанства, конформізму, деіндивідуалізації й некомунікабельності, дидактизм у мистецтві – те, проти чого все своє життя виступав письменник. Звернено увагу, що фантастика в творах С. Мрожека змішується з реальністю, а життя героїв замальовується у вигляді начебто хаотичного нагромадження випадковостей, на перший погляд безглуздих ситуацій. У дослідженні розглядаються основні механізми формування мовного жарту в гротескних оповіданнях майстра слова «Слон», «Баба», «Весілля в Атоміцах».
Keywords: жарт; мовний жарт; гротекс; абсурд; комізм