До проблеми ризиків підтоплення заплави нижньої течії р. Стохід (гідропост «Любешів»). - Павловська, Тетяна Сергіївна; Ганущак, Мар'яна Михайлівна; Погосян, Олександр Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Стаття присвячена проблемі підтоплень поселень та сільськогосподарських угідь водами річки Стохід в її нижній течії (гідропост Любешів). Охарактеризовано причини підтоплень заплавних комплексів, тенденцію змін середньорічних витрат, максимальних витрат і максимальних рівнів води річки впродовж останніх тридцяти років. Проаналізовано можливі наслідки зменшення водності річки та пропускної здатності її русла й ризики природокористування, пов'язані з цим.
Keywords: водний режим; Волинська область; метеостанція; гідропост; паводок; повінь; гідрологічний режим річки; річковий стік; межень; метеостанція Любешів; рівні води річки; витрати води річки; підтоплення; дамба; максимальний стік; ерозійно-акумулятивні процеси; 556.166:556.048(282.247.32)4