Релігійна участь та громадянське суспільство: досвід посткомуністичних країн - Сальнікова, Світлана Анатоліївна; Миронович, Дмитро Валерійович; Salnikova, Svitlana А.; Myronovych, Dmytro V. (Соціологічна асоціація України, 2013)
У статті розглянуто особливості взаємозв’язку між релігією та структурами громадянськім суспільства, а саме – яким чином рівень релігійної участі корелює з рівнем громадянської активності у суспільствах з різними релігійними традиціями. Фокусуючи увагу на посткомуністичних країнах, в рамках дослідження відзначається, що розгляд відношень між релігією та громадянським суспільством проблематизується, власне, станом цього суспільства – відсутністю або слабкою розвиненістю громадянських інститутів, низьким рівнем міжособистісної довіри та соціального капіталу, відсутністю мотивації тощо. Поряд із тим, наслідуючи роботам цілої низки західних дослідників, авторами наголошується, що саме участь у релігійних організаціях відігравала важливу роль у формуванні громадянського простору та становленні відповідних інститутів громадянського суспільства в країнах Європи та США.

Features of the relationship between religion and civil society – namely, how the level of religious participation correlates with the level of civic activity in societies with dominance of different religious traditions – are considered in the article. The authors note that the consideration of the relationship between religion and civil society in post-communist countries is problematized by state of this society – the absence or underdevelopment of civil institutions, low levels of interpersonal trust and social capital, lack of motivation. According to the traditions of social capital study authors note that exactly membership in religious organizations played an important role in the formation of civic space and formation of institutions of civil society in countries of Europe and the USA.
Religious participation and civil society: the case of post-communist countries
Keywords: релігійна участь; соціальний капітал; релігійний капітал; громадянська активність; громадянське суспільство; religious participation; social capital; religious capital; civic activity; civil society