«Вишневий сад» А.П.Чехова: можливості й наслідки цілісної інтерпретації - Удалов, Віктор Лазарович; Udalov, Viktor L. (Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2005)
П’єса кличе реально й самокритично дивитись на себе й оточуюче життя, об’єктивно оцінювати свої погляди, дії, і змінювати на протилежне себе самих, починаючи зі свого світогляду. Змінювати, поки не стало вже зовсім пізно… “Вишневий сад” - заповіт Чехова своїм сучасникам і нам, його нащадкам. Сьогодні, на початку ХХI-го століття у цю п٬єсу є всі підстави дивитись як у дзеркало свого життя та життя усіх інших.