Психологічний аналіз сексуальних взаємин у молодому шлюбі - Пристайчук-Качур, Катерина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження психологічногоаналізу сексуальних взаємин у молодому шлюбі. У першому розділі представлені основні теоретико-методологічні основи дослідження аналізу сексуальних взаємин у молодому шлюбі. Проаналізували соціально-психологічну модель сімейних відносин, фактори сімейного благополуччя, стадії і кризові періоди шлюбу, психологічні аспекти сексуальних взаємин у молодому шлюбі. У другому розділі було проведене експериментальне дослідження щодо психологічного аналізу сексуальних взаємин у молодому шлюбі. До психодіагностичного комплексу увійшли: Методика «Сексуальний профіль» (М. Яффе, Е. Фенвік); Анкета «Взаємини в сім’ї»; Тест-опитувальник «Задоволеність шлюбом» (В. Столін, Т. Романова, Г. Бутенко); Методика «Діагностика реальної структури ціннісних орієнтацій особистості» (С. Бубнов), а також за допомогою інтерв’ю, бесід, якісного та кількісного аналізу. З метою визначення значущих розбіжностей (до та після проведення психокорекційної роботи) застосовано φ – критерій Фішера. Враховуючи отримані результати, проведене діагностичне дослідження показує особливості переживання відносин з соціальним оточенням, проявляються в тенденції до зниження рівня незадоволеності своїм функціонуванням в більшості сфер подружнього життя. Неоднозначна залежність від тривалості сімейного життя є ступені розуміння, емоційної привабливості та поваги, що визначає особистісні та стилістичні особливості сексуальної поведінки молодої пари. У третьому розділі, після первинної діагностики була розроблена і апробована психолого-корекційна програма, метою якої є підвищення рівня сексуальних взаємин у молодому шлюбі.
Keywords: сексуальні взаємини; молодий шлюб; задоволеність шлюбом; сімейне благополуччя; соціально-психологічна модель сімейних відносин