Формально-синтаксична валентність у категорійній системі сучасної української літературної мови - Костусяк, Наталія Миколаївна; Kostusiak, Nataliia M. (Криворізький національний університет, 2013)
У статті з’ясовано класифікаційні засади вивчення категорії валентності в сучасному мовознавстві, обґрунтовано принципи кваліфікації формально-синтаксичної валентності, схарактеризовано її грамемний склад із проекцією на функційну перспективу засобів експлікації та визначено диференційні ознаки двох різновидів формально-синтаксичної валентності – непохідної і похідної.

There have been found out classification basis of studying valence category in modern linguistics; there have been grounded the qualification principles of formal and syntactical valence; there have been described its grammar structure within functional perspective of means of explication and defined differential features of two kinds of formal and syntactical valence – non-derivative and derivative.
Formal and syntactical valence in category system of the modern Ukrainian literature language
Keywords: формально-синтаксична валентність; непохідна валентність; похідна валентність; облігаторна та факультативна валентність; формально-синтаксичні зв’язки; керування; formal and syntactical valence; non-derivative valence; derivative valence; obligatory and optional valence; formal and syntactical connection; government