Структура статті в словнику фольклоронімів (на матеріалі бурлацьких та наймитських пісень) - Колесник, Наталія; Kolesnyk, Natalia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проблема створення словника фольклорних власних назв, який би представляв фольклороніми системно, ґрунтувався, зважаючи на їх специфіку, на особливих принципах опису з метою адекватного відображення онімної парадигми українського фольклору, є сьогодні актуальною. Укладання національного Словника фольк- лоронімів забезпечить дослідника матеріалом для ґрунтовних і вичерпних студій національного фольклоро- німного простору, сформує оптимальні для фольклорної ономастики умови дослідження матеріалу та способів його обробки. Стаття продовжує цикл публікацій автора, присвячених лексикографуванню фольклоронімів. У ній схарактеризовано схему побудови словникової статті, наведено зразок лексикографування фольклорних власних назв, засвідчених текстами бурлацьких та наймитських пісень. The problem of compiling a dictionary of folklore proper names that would represent folklore onyms systematically was based depending on its specific field on specific principles of description with the aim to adequately describe onym paradigm of Ukrainian folklore is quite topical today. Writing National Dictionary of Folklore Onyms will provide a scholar with material for serious and comprehensive studies of national folklore onym space, form optimum for folklore onomastics conditions of material and ways of its research. The article is a continuation of a number of author’s publications dedicated to lexicographical studies of folklore onyms. It discusses a structure of a dictionary entry, presented a sample of lexicographic representation of folklore proper names recorded in the texts of burlak and labourers’ songs.
The Structure of a Dictionary Entry in Folkloreonyms Dictionary (Based on Burlak and Labourers’ Songs).
Keywords: ономастика; фольклоронім; лексикографія; словник фольклоронімів; словникова стаття; onomastics; a folklore onym; lexicography; a dictionary of folklore onyms; a dictionary entry