Можливості освітнього процесу закладів загальної середньої освіти у патріотичному вихованні старшокласників - Шинкаренко, Вячеслав (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті досліджено та обґрунтовано можливості освітнього процесу закладів загальної середньої освіти у патріотичному вихованні старшокласників. Проаналізовано поняття«навчання», «виховання», «формування» й «розвиток». Визначено специфічні особливості позаурочної роботи під час патріотичного виховання старшокласників, основні її завдання, виявлено закономірності виховної роботи в позаурочний час, та переваги позаурочної роботи з патріотичного виховання старшокласників. Доведено, що зміст системи позаурочної виховної роботи включає в себе єдність морального, естетичного, розумового, трудового, фізичного виховання старшокласників, різноманітні види діяльності загальношкільних, класних та інших колективів. In the article the possibilities of the educational process of institutions of general secondary education in the patriotic upbringing of high school students are explored and substantiated. The concepts of "learning", "upbringing", "formation" and "development" are analyzed. The specific features of extracurricular activities during the patriotic upbringing of senior pupils, their main tasks, the regularities of educational work in extra-time, and the advantages of extra-time work on patriotic upbringing of senior pupils are revealed. It is proved that the content of the system of extracurricular educational work includes the unity of moral, aesthetic, mental, labor, physical education of high school students, types of activities of public schools, classrooms and other collectives.
Keywords: освітній процес; заклади загальної середньої освіти; патріотичне виховання; старшокласники; позаурочна робота