Особливості функціонування сучасної системи охорони здоров’я в умовах війни та постпандемії в Україні - Жишко, Максим Богданович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Ця робота присвячена аналізу сучасного стану системи охорони здоров’я в Україні, особливо в умовах війни та постпандемії. Дослідження охоплює питання державного регулювання стандартів якості медичної допомоги, впровадження міжнародного досвіду та найкращих практик для формування стійкої системи охорони здоров'я. Основна увага зосереджена на стандартизації якості медичних послуг, акредитації, ліцензуванні, а також на ролі безперервної медичної освіти. Дослідження підкреслює необхідність модернізації моделі Семашка через перехід до змішаної системи, що базується на ринкових принципах, та розробку Медичного кодексу України. Робота також розглядає міжнародне законодавство у сфері охорони здоров'я та його вплив на українську систему, вказуючи на інтеграцію міжгалузевих підходів та акцент на превентивну медицину. Особлива увага приділяється соціально-економічним аспектам, які впливають на доступність та якість медичних послуг
Keywords: охорона здоров'я; якість медичних послуг; державне регулювання; стандартизація; акредитація; ліцензування; безперервна медична освіта; модель Семашка; Медичний кодекс України; міжнародне законодавство; превентивна медицина; соціально-економічні аспекти; інноваційні підходи