Вербальна актуалізація снобізму як соціальної, психологічної та лінгво-поетичної категорії - Бондарук, Людмила Василівна; Bondaruk, Liudmyla V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті снобізм трактується як багатоаспектна категорія, яка відображає способи адаптації індивіда в соціумі, як манера презентувати себе й оцінювати інших, а також як шлях до самопізнання та самоідентифікації. Снобізм розглядається в рамках психоаналізу тексту, який дає можливість розкрити авторське світобачення. Аналізуються вербальні репрезентанти категорії снобізму, що розкривають його багатозначність. Категорія снобізму досліджується на прикладі другої частини « À l’ombre des jeunes filles en fleurs » епопеї « À la recherche du temps perdu » Марселя Пруста. Автор стверджує, що поняття «снобізм» не статичне, а динамічне як у свідомості і в поведінці людини, так і в суспільстві в цілому. Воно наповнюється новими значеннями в процесі пізнання, сприйняття, в оцінці себе й інших. Вербальними репрезентантами поняття «снобізм» слугують: модель поведінки, демонстрація різних іпостасей, нав’язування стереотипів, відповідність / невідповідність соціальному прошарку, маніпуляція, які розкривають його як соціальну, психологічну й філософські категорії і вводять в систему бінарних опозицій снобізм / вада – доброта / чесноти. Дослідження багатоаспектності снобізму викликано тим, що він не перестає бути актуальним у сучасному суспільстві, трансформуючись в різновиди, як, наприклад, «офісний снобізм», «прихований снобізм», «професійний снобізм» ін. In the article snobbery is seen as a multifaceted category that displays the adaptation methods of the person in the society, as the manner of presentation of him/herself and perception of the evaluation of others, as well as a way to self-cognition and self-identification. Snobbery is investigated in the psychoanalytic text, which makes it possible to reveal the author's worldview.Verbal means of representantion of snobbery category are analyzed which reveal its ambiguity. The second part of «À l'ombre des jeunes filles en fleurs» epic «À la recherche du temps perdu» Marcel Proust was chosen to investigate snobbery category. . The author proves that the concept of " snobbery " is not static but dynamic in the minds and behavior of the person as well as in the whole society. It receives new meanings and values in the process of cognition, perception, evaluation of him/herself and others. Marcel Proust identifies the concept of snobbery in : behavioral model , the demonstration of different incarnations , the imposition of stereotypes that belong/do not belong to certain social circle, manipulation, which reveal it as a social, psychological and philosophical category and lead it into the system of binary oppositions: snobbery / flaw - kindness / goodness. The research of the multidimensional snobbery is caused by the fact that it is relevant in today's world, being transformed into varieties such as "office snobbery", "hidden snobbery", " professional snobbery ", etc.
Verbal actualization of snobbery as a social, psychological and linguistic- poetic category
Keywords: cнобізм; категорія; психоаналіз; пізнання; вербальний репрезентант; бінарна опозиція; Snobbery; category; psychoanalysis; cognition; verbal reprezentant; binary opposition