Професійна підготовка фахівців фізичної культури та спорту - Забіяко, Юрій; Zabiyako, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті охарактеризовано особливості професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури та спорту, які впливають на ефективність їхньої діяльності та розкривають основні вимоги, що висуваються до них як до спеціалістів цієї галузі. Професійна підготовка майбутніх фахівців розглядається як цілісна система, що будується на основі органічної єдності загального, особливого й індивідуального. Вона здійснюється за принципом інтегративного підходу до формування її змісту, відбору форм і методів, оскільки інтегрує в собі підготовку як фахівців фізичної культури й спорту, так і фахівців із конкретних видів спорту. У статті звернуто увагу на діяльний підхід у здійсненні професійної підготовки майбутніх спеціалістів фізичної культури та спорту. Засобами реалізації професійних можливостей спеціалістів у професійній діяльності є їхня фізкультурно-педагогічна та тренерсько-викладацька діяльність. In the article it is given the characteristics of peculiarities of professional preparation of future specialists in physical culture and sport that influence the effectiveness of their acitivity and reveal main requirements concerning specialists in this domain. Professional preparation of future specialists is considered as an unparted system that is built on the basis of organic unity of general, special and individual. It is put into practice according to the principle of integrative approach to formation of its content, forms and methods choosing as it integrates preparation of specialists in physical culture and sport and specilists in specific kinds of sport. Means of realization of professional opportunities of specialists in professional activity and their physical culture and pedagogical and training-teaching activities.
Professional Preparation of Specialists in Physical Education and Sport
Keywords: професійна підготовка; цілісна система професійної підготовки; інтегративний підхід; діяльний підхід; фізкультурно-педагогічна та тренерсько-викладацька діяльність; professional preparation; united system of professional preparation; integrative approach; activity approach; physical training and pedagogical activity; training-teaching activity