Психологічні особливості інцесту як чинника деструктивного психосексуального розвитку дітей - Дещинська, Ольга Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою даної роботи є вивчення психологічних особливостей інцесту як чинника, що деструктивно впливає на психосексуальний розвиток дитини, а також розробка корекційної програми з десяти індивідуальних занять для надання психологічної допомоги дітям, які пережили цю травму. Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю розуміння глибинних психологічних наслідків інцесту та потребою у розробці ефективних корекційних заходів для допомоги постраждалим дітям. Сучасна психологія надає певні моделі допомоги таким дітям, проте комплексні програми, спрямовані на підтримку психосексуального розвитку після травми, залишаються обмеженими, що вказує на необхідність подальших досліджень та розробок у цьому напрямі. Дослідження інцесту та інцестуозних стосунків висвітлювалися у працях представників психодинамічного підходу, таких як З. Фрейд, К. Юнг, П. Раком’є, У. Віртц та інших. На сьогодні, в Україні проблематика інцесту та інцестуозності залишається актуальною (М. Глущенко, М. Душкевич, М. Мушкевич, Т. Тіточка, А. Шевчук), натомість у психодіагностичній базі стандартизовані методики, які спрямовані на методологічне дослідження явища інцестуозності. Це і зумовило вибір напрямку дослідження особливостей психосексуального розвитку осіб, що пережили інцест за допомогою адаптованої методики «Blacky Pictures», метою якої постає перевірка визначення рівня інцестуозності особистості. Об'єктом дослідження є психосексуальний розвиток дітей, які пережили травму інцесту, а предметом – психологічні особливості та наслідки інцесту як деструктивного фактора психосексуального розвитку. Предмет дослідження: психологічні особливості внутрішньої структури психосексуального розвитку особистості, що пережила травму інцесту. Завдання дослідження : 1. Проаналізувати теоретичні підходи до розуміння інцесту та його впливу на розвиток дитини, задля окреслення його змістовного навантаження та взаємозв’язку з явищем інцестуозності. 2. Дослідити в ракурсі психодинамічного підходу вплив психосексуального розвитку на виникнення феномену інцесту. 3. Розробити процедуру та методику дослідження рівня інцестуозності особистості. 4. Провести емпіричне дослідження психосексуальних особливостей дітей, які зазнали інцесту за допомогою психодіагностичного опитувальника, який спрямований на визначення особливостей психосексуального розвитку осіб, що пережила травму інцесту. 5. Розробити та апробувати корекційну програму для надання психологічної підтримки постраждалим дітям. Наукова новизна роботи полягає у створенні корекційної програми, спрямованої на надання індивідуальної психологічної допомоги дітям, що зазнали інцесту, з урахуванням особливостей їхнього психосексуального розвитку. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання розробленої програми фахівцями-психологами для роботи з дітьми, які постраждали від інцесту, з метою зменшення негативного впливу травми на їхню психіку та подальше життя.
Keywords: інцест; травма інцесту; інцестуозність; психосексуальний розвиток; сексуальне насилля