Фізіологія нервово-мязового апарату - Моренко, Алевтина Григорівна; Morenko, A. G. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Лабораторний журнал складений згідно діючої робочої програми з фізіології рухової активності і розрахований для студентів біологічних факультетів університетів. Включає лабораторні роботи з вивчення електричних і механічних властивостей мязів.
ЗМІСТ : Вступ ; Робоча програма курсу «Фізіологія нервово-м’язового апарату» ; Лабораторний журнал : Лабораторна робота № 1. Побудова біокінематичної схеми рухів точок тіла людини відносно соматичної системи відліку (2 год). Лабораторна робота № 2. Побудова траєкторії руху точок тіла людини відносно різних систем відліку (2 год). Лабораторна робота № 3. Визначення лінійних швидкостей руху біоланок тіла людини за біокінематичною схемою фізичної вправи (2 год). Лабораторна робота № 4. Дослідження спонтанної та інтерференційної ЕМГ м’язів згиначів та розгиначів правої та лівої рук людини у спокої (2 год).. Лабораторна робота № 5. Дослідження впливу тонічного та фазного фізичного навантаження на формування спонтанної ЕМГ м’язів згиначів та розгиначів правої та лівої рук людини (2 год).. Лабораторна робота № 6. Дослідження спонтанної ЕМГ м’язів згиначів та розгиначів правої та лівої рук людини при синергічних змінах їх тонусу (2 год). Лабораторна робота № 7. Дослідження впливу рухової навички на характер електричної активності м’язів згиначів та розгиначів правої та лівої рук людини при фазних рухах (2 год). Лабораторна робота № 8. Дослідження М-відповіді м’язів згиначів та розгиначів правої та лівої рук людини. Лабораторна робота № 9. Залежність амплітуди м’язового скорочення від сили подразнення (2 год.). Лабораторна робота № 10. Дослідження пізніх нейроміографічних феноменів (F-хвилі) збудження м’язів кисті (2 год.). Лабораторна робота № 11. Дослідження збудливості нервово-м’язової системи людини за допомогою реєстрації та аналізу Н-рефлексу у спокої та при фізичному навантаженні (2 год.). Лабораторна робота № 12. Оцінка статичної та динамічної координації людини
Keywords: електричні те біомеханічні властивості мязів людини; лабораторні роботи