Творчість М. Рославця в контексті становлення музичного модернізму - Коменда, Ольга Іванівна (Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т.Рильського, 2004)
Дисертація присвячена дослідженню творчості одного з лідерів світового модернізму Миколи Андрійовича Рославця(1881-1944). У даній роботі виявлено життєві передумови формування творчої особистості композитора-модерніста, визначено роль творчих здобутків Рославця в контексті української культури, доведено поворотне значення харківського періоду творчої біографії митця (від символізму до конструктивізму), здійснено моделювання творчого фенотипу композитора (з точки зору втілення сутнісних ознак модернізму), стверджено універсальність системи синтетакорду та властивий їй еволюційний характер, вибудовано цілісну стильову платформу митця, виявлено чіткі ознаки музичного символізму і музичного конструктивізму у його індивідуальному стилі.
Keywords: М. Рославець; модернізм; система синтетакорду; фенотип; еволюція; музичний символізм; музичний конструктивізм; 78.072