Експресіоністський текст у світлі енергеми - Яструбецька, Галина Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті підтримується та розвивається ідея узаконення поняття «енергія тексту» і пропонується впровадити його в літературний обіг завдяки дефініції «енергема». Як провідний застосовується феноменологічно-діалектичний метод. Для підтвердження доцільності розбудовування енергетичної доктрини літератури використовується лінгвістична, психоаналітична, фізико-хімічна, біогео- хімічна, філософська, теософська, антропософська інформація, що, специфічно синтезуючись, інтегрується в царину літературознавства. Мотивується така, на перший погляд, еклектика базовими закономірностями виникнення та функціонування мікро- і макросистем, що є змістом світобудови.
Keywords: енергема; експресіонізм; ноема; феноменологія; діалектика; структура; енергія художнього тексту; 82.02:7.036.5/.7