Корекційно-розвиткова робота вчителя-дефектолога - Пивовар, Вікторія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі розкриваються особливості корекційно-розвиткової роботивчителя-дефектолога в умовах закладу загальної середньої освіти. У першому розділі проаналізовано теоретичні основи роботи вчителядефектолога. Розкрито поняття корекційно-розвиткової роботи у психолого-педагогічній літературі та організацію корекційно-розвиткової роботи вчителя-дефектолога в умовах закладу загальної середньої освіти. Другий розділ описує методику діагностики корекційно-розвиткової роботи вчителя-дефектолога та її аналіз. Визначено критерії, показники та рівні організації корекційно-розвиткової роботи у закладі загальної середньої освіти. У третьому розділі висвітлено ефективні шляхи реалізації корекційно-розвиткової роботи вчителя-дефектолога. Визначено умови зростання ефективності роботи вчителя-дефектолога: створення системи комплексної допомоги дітям з ООП в освоєнні основної освітньої програми початкової загальної освіти; діагностика труднощів навчання, міжособистісної взаємодії, окремих індивідуальних психо-фізіологічних особливостей молодших школярів (мислення, просторове орієнтування, психомоторна координація), учнів, що навчаються у цьому освітньому закладі; розробка індивідуальної траєкторії розвитку. Описано модель реалізації та розроблено і експериментально перевірено впровадження корекційно-розвиткової програми для дітей з особливими освітніми потребами молодшого шкільного віку.
Keywords: вчитель-дефектолог; корекційно-розвиткова робота