Чутки як канал неформальної комунікації: проблема дослідження та класифікації - Белькова, Світлана В.; Belkova, S. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Мовленнєву практику реалізовано за допомогою формальних і неформальних каналів комунікації. Наразі ми констатуємо збільшення значення і меж саме неформальної комунікації, в якій найбільшу роль відіграють чутки. Особливо актуальними вони стають у кризові періоди в житті суспільства, один з яких на сьогодні переживає і наша країна. На жаль, проблеми функціонування та типології чуток більше досліджені соціологією, філософією і мовознавством, аніж наукою про масову комунікацію. Двоступеневий характер передачі інформації, притаманний останній, актуалізує питання про сутність «лідерів думки», які ретранслюють повідомлення широким масам і самі мимовільно можуть виявитися джерелом чуток. У статті розглянуто також основні класифікаційні параметри, які можна використати як для побудови загальнонаукової типології чуток, так і власне масовокомунікаційної. Speech practice implemented using formal and informal communication channels. Today we acknowledge the expansion of the role and boundaries is an informal communication, in which the most important role played by the rumors. They are particularly relevant during periods of crisis in the life of society, which today is experiencing and our country. Unfortunately, today the problems of functioning and typology of rumors longer studied sociology, philosophy and linguistics than the science of mass communication. The two-stage nature of the transmission of information inherent in the latter, the important issue of the essence of «thought leaders» who relay the messages to the masses themselves consciously or unconsciously may be the source of the rumors. The article also discussed the main classification parameters of rumors that can be used to build both their general scientific typology and for the science of mass communication in particular.
Rumors as the Informal Channel of Communication: the Problem of the Study and Classification
Keywords: комунікація; communication; неформальна комунікація; informal communication; комунікаційний канал; communication channel; класифікація чуток; classification hearings