Розробка програми розвитку координаційних здібностей підлітків засобами екстремальних видів рухової активності - Іванишин, Юрій Ігорович; Ковальчук, Лідія Валеріївна; Презлята, Ганна Василівна; Ivanyshyn, Yuriy; Kovalchuk, Lidiya; Prezliata, Hanna (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
На думку значної частини дослідників стан низької фізичної підготовленості та рухової активності учнів підліткового віку зумовлений малоефективною системою позакласної роботи в сучасній школі, якій притаманний авторитарний підхід до планування занять, де не беруть до уваги інтереси та бажання учнів. Тому актуальним залишається питання пошуку способів активізації залучення підлітків до занять руховою активністю. Мета дослідження – розробити авторську програму розвитку координаційних здібностей учнів 13–14 років засобами екстремальних видів рухової активності та модель її впровадження. Результати. Авторська програма розвитку координаційних здібностей учнів 13–14 років засобами екстремальних видів рухової активності є продуктом інтеграції цільового, змістового, процесуального та результативного компонентів. Вони включають інформаційно-мотиваційний, діяльнісний та самостійно-компетентнісний етапи. Висновки. Застосування програми розвитку координаційних здібностей підлітків 13–14 років демонструє доцільність використання засобів екстремальної рухової активності, а також необхідність її упровадження в позаурочні форми фізичного виховання школярів. A great number of researchers consider that the low level of physical preparedness and motor activity of pupils of adolescent age is preconditioned by an ineffective system of extracurricular activities in school where their interest and desires are not taken into account. That is why the question of searching the ways to increase adolescents’ involvement in motor activity is still topical. The purpose of the study is to develop an author's program of coordination abilities development of schoolchildren aged 13–14 years old by means of motor activity extreme types and the model of its implementation. Results. The author’s program of coordination abilities development of schoolchildren aged 13–14 years old by means of motor activity extreme types is the product of target, content, procedural and productive components integration. They include informational and motivational, activity and self-competence stages. Conclusions. Implementation of the author’s program of coordination abilities development of schoolchildren aged 13–14 years old demonstrates the expediency of extreme motor activity means using, as well as the necessity to implement it in extracurricular forms of physical education of schoolchildren.
Program of Coordination Abilities Development of Schoolchildren Aged 13–14 Years old by Means of Extreme Motor Activity Types
Keywords: координаційні здібності; екстремальні види рухової активності; підлітки 13–14 років; coordination abilities; motor activity extreme types of motor activity; adolescents aged 13–14 years