Концепт автономії університету в контексті глобалізаційних процесів: історичний аспект - Мартіросян, Леся Анатоліївна; Гусак, Людмила Євгенівна («Научен хронограф» ЕООД, 2020)
У статті обґрунтовано важливість концепту університетської автономії як необхідної передумови для ефективного виконання університетом своїх функцій в соціально-економічному та політичному житті суспільства. Досліджені змістові характеристики структурних компонентів концепту автономії університету, обґрунтовано його роль у набутті університетом функцій економічного суб’єкту в різних соціально-економічних системах (феодальна, капіталістична інформаційна) та вплив університету як економічного суб’єкта на процеси глобалізації, які в тій або іншій мірі розгорталися у конкретні історичні періоди. Доведено, що глибинні трансформаційні процеси в соціально-економічному просторі завжди відображались на зміні сутності концепту автономії університету. Лише у періоди, коли змістові характеристики структурних компонентів концепту автономії університету відповідали специфіці продуктивних сил та виробничих відносин конкретного історичного етапу суспільного розвитку, університет як освітній заклад та суспільна інституція був ефективним; якщо ж ця закономірність порушувалась – розпочина- лась криза університету. Виявлено, що трансформація концепту автономії університету в пост-індустріальному суспільстві відбувається під впливом переходу індустріальної економіки в інформаційну та глобалізації усіх сфер суспільного життя. Аргументовано тезу про те, що повнота реалізації концепту автономії впливає на статус університету як закладу вищої освіти. Найвищий ступінь автономії характерний для університетів, які поєднують науково-освітню та підприємницьку діяльність. Аналітичне вивчення еволюції концепту автономії дозволяє означити йог як основний чинник ефективності університету; механізм, що надає йому функцій суб’єкта ринкової економіки у глобальному вимірі; важливий складник національних економік розвинутих країн.
Keywords: університет; автономія університету; компоненти концепту автономії; академічна свобода; освітня глобалізація; підприємницький університет