Гіпокінезія як різновид залежності - Сікура, А.; Пліско, В.; Sikura, A.; Plisko, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Проаналізовано й обґрунтовано стан гіпокінезії як принципово нову форму залежності (адикції) – гіпо-кінезіоголізм. Визначено галузі знань і методи боротьби, необхідні для ефективного розв’язання цієї проб¬леми. Підкреслено, що існування такого виду нехімічної, соціально припустимої залежності серед молоді, а також пошук способів вирішення цього питання є педагогічною проблемою. Перераховуються ознаки мало¬рухливого способу життя, при наявності яких можна говорити про небезпеку розвитку залежності. Показано, що для визначення критеріїв оцінки такої залежності й боротьби з нею потрібні об’єднані зусилля спеціа¬лістів у галузі педагогіки, психології, медицини, гігієни. Використання пропонованої шкали допоможе педагогам зорієнтуватися й зробити первинні висновки щодо наявності або відсутності в людини проблеми гіпокінезіоголізму. На основі експериментально отриманих даних, названо деякі заходи, які можуть ефективно використовуватись як профілактичні. We have analysed and grounded selection of state hypokinesia as an on principle new form of dependence (addiction) – hypokinesiogolism. The areas of knowledges and methods of fight are determined, necessary for the effective decision of this problem. It is underlined that existence of such type of unchemical, socially possible dependence among young people, and also a search of ways of decision of this question is a pedagogical problem. The signs of not mobile way of life are transferred, on the presence of which it is possible to talk about the danger of development of dependence. Shown, that for determination of criteria of estimation of such dependence and fight against it the incorporated efforts of specialists are needed in area of pedagogics, psychology, medicine, hygiene. The use of the offered scale will help teachers to be orientated and do primary conclusions in relation to a presence or absence of problem of gipokineziogolizma. Some measures over, which can be effectively used as prophylactic on the basis of eksperimental’no of findings, are brought.
Hypokinesia as a Kind of Dependence
Keywords: адикція; залежність; гіпокінезіоголізм; малорухливий спосіб життя; звичка; індивідуальний підхід; профілактика; addikciya; dependence; gipokineziogolizm; not mobile way of life; individual hike; habit; prophylaxis