Розвиток толерантності молодших школярів у системі інклюзивної освіти - Філюк, Дмитро Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності організаційно-педагогічних умов формування толерантності молодших школярів до дітей з особливими потребами в умовах закладу інклюзивної освіти.Магістерська робота складається з двох розділів. У першому розділі розглянуто науково-теоретичні аспекти ключових понять досліджуваної проблеми. Висвітлено питання формування толерантності до дітей з особливими потребами у психолого-педагогічній науці. Схарактеризовано роль інклюзивної освіти у формуванні толерантності молодших школярів. Другий розділ містить опис експериментального дослідження процесу формування толерантності молодших школярів в умовах інклюзивної освіти. Подано обґрунтування організаційно-педагогічних умов формування толерантності молодших школярів до дітей з особливими потребами в умовах інклюзивного класу. Подано особливості практичного впровадження методики експериментального дослідження, яке було здійснено на базі ДРУЦКРДІ «Пролісок». У ході експерименту було проведено серію інтерактивних занять, спрямованих на розвиток толерантності в інклюзивному середовищі. Висвітлено результати дослідження, які демонструють позитивну динаміку рівня толерантності учнів та покращення їхнього ставлення до однолітків із особливими освітніми потребами. Подано рекомендації для педагогів, які працюють у системі інклюзивної освіти.
Keywords: толерантність; інклюзивна освіта