Принципи організації партнерських відносин бізнесу і влади у сфері енергетичної безпеки України - Якимчук, О. Ф.; Матійчук, Л. П.; Шабала, Олександр Петрович (My University, 2024)
Статтю присвячено дослідженню принципів організації партнерських відносин між державою і бізнесом у сфері енергетичної безпеки України. Метою даного дослідження є формування системи принципів ефективного партнерства бізнесу і влади у сфері енергетичної безпеки України на основі методології розвинутих країн світу. Визначено, що організація партнерських відносин між державою і бізнесом вимагає комплексного підходу, заснованого на спільній відповідальності, прозорості, взаємовигідному співробітництві та інноваційному розвитку. Застосування системного підходу дозволило розглядати енергетичну безпеку як багатофакторний процес, що охоплює політичні, економічні, технічні та екологічні аспекти. Обґрунтовано, що основними принципами взаємодії бізнес структур й державних органів у напрямі енергетичної безпеки є наступні: принцип спільної відповідальності; принцип прозорості й відкритості; принцип взаємовигідного співробітництва; принцип сталого розвитку; принцип інноваційності; принцип правової регуляції; принцип кібербезпеки; принцип адаптивності. Впровадження зазначених принципів забезпечить стійкість енергетичної системи країни, сприятиме залученню інвестицій у сферу відновлюваної енергетики та підвищенню національної безпеки в цілому.
Keywords: енергетична безпека; принципи; енергоефективність; аналіз витрат; сталий розвиток; 332.1:338.1