Динаміка розвитку гендерного напряму теоретичних досліджень у сучасній вітчизняній та зарубіжній лінгвістиці - Сорокіна, Ліна Євгеніївна; Sorokina, Lina Ye. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглянуто динаміку розвитку гендерних студій у сучасній вітчизняній та зарубіжній лінгвістиці. Усі сучасні студії умовно поділені на есенціалістський та антиесенціалістський напрями. З позицій першого напряму, мовлення є частиною соціальної ролі, у межах якої гендерна ідентичність як соціальна категорія передує її мовному вираженню. У контексті другого – гендер є продуктом дискурсу, відповідно, мовлення не визначається гендерною ідентичністю, а конструює її. Обидва напрями представлені лінгвістичними дослідженнями гендеру з позицій парадигм гомогенності, аналогії й гетерогенності. Кожна парадигма розглянута крізь призму певних теорій та підходів: фольклорлінгвістичного підходу, теорії дефіцитності, теорією домінування, теорією розбіжностей, теорією субкультур, теорія перформативності, теорія інтерактивності. Основну цікавість викликають конструювання гендерної ідентичності, тобто сконструйовані версії фемінності та маскулінності. The article focuses on the dynamics of the development of gender studies in modern native and foreign linguistics. All modern studies are conventionally divided into essentialistic and antiessentialistic concepts. According to the first concept speech is a part of the social role, within which gender identity as a social category takes priority over its language expression. As far as the second concept is concerned, gender is a discourse product, consequently speech is not defined by gender identity, but constructing it. Both concepts are represented by linguistic gender studies from the perspective of analogy paradigm, homogeneity paradigm and heterogeneity paradigm. Each paradigm is analyzed in the light of certain theories and approaches: folklinguistics, deficit approach, domination approach, subcultures approach, performative and interactive approaches. The point of real interest is gender identity constructing that is constructed versions of feminity and masculinity
The Dynamics of the Development of Gender Studies
Keywords: стать; гендер; гендерна ідентичність; парадигма гомогенності; парадигма аналогії; парадигма гетерогенності; sex; gender; gender identity; analogy paradigm; homogeneity paradigm and heterogeneity paradigm