Принципи розмежування повноважень між органами державної влади та місцевого самоврядування - Чайка, Юлія Максимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета кваліфікаційної роботи полягає у дослідженні принципів розмежування повноважень між органами державної влади та місцевого самоврядування. Об’єктом дослідження є повноваження органів публічної влади. Предметом дослідження є принципи розмежування повноважень між органами державної влади та місцевого самоврядування. У Розділі 1 висвітлено стан наукової розробки проблеми та концептуальну пов’язаність підходів територіальної організації влади з формами територіального устрою. У Розділі 2 з’ясовано політичні передумови розподілу повноважень між державною та муніципальною владою та визначено ключові принципи наділення органів самоврядування певною повнотою повноважень. У Розділі 3 узагальнено досвід України у врегулюванні взаємовідносин між органами державної та муніципальної влади. У висновках підсумовано результати дослідження, з’ясовано перспективи подальшого розвитку моделі розподілу повноважень державної виконавчої влади і місцевого самоврядування в Україні
Keywords: виконавча влада; місцеве самоврядування; публічне управління; децентралізація; владні повноваження