Гібридна війна: теоретичні основи та практичні прояви в сучасних конфліктах - Каневська, Лілія Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У Вступі розкрито актуальність обраної теми, визначено її мету і завдання, об’єкт і предмет дослідження, а також методологічну базу та наукову новизну отриманих результатів. Загальний обсяг роботи складає з 50 сторінок. Метою бакалаврської роботи є комплексний аналіз теоретичних основ гібридної війни та особливості її практичного застосування в сучасних міжнародних конфліктах. Об'єктом дослідження є сучасні міжнародні конфлікти та протистояння між державами. Предметом дослідження виступають теоретичні основи та практичні прояви гібридної війни як особливої форми міжнародного конфлікту. У Розділі 1 «Теоретичні основи гібридної війни» визначено поняття, основні компоненти та особливості гібридної війни, простежено історичний розвиток концепції, а також розкрито її місце в еволюції сучасних форм конфліктів. У Розділі 2 «Типологія гібридних конфліктів» здійснено класифікацію гібридних конфліктів за різними критеріями, розглянуто приклади їх успішної та неуспішної реалізації, а також проаналізовано взаємодію традиційних і нетрадиційних методів ведення війни. У Розділі 3 «Вплив гібридної війни на міжнародні відносини» проаналізовано трансформацію міждержавної взаємодії під впливом гібридних загроз, окреслено основні безпекові виклики для держав та розглянуто роль міжнародних організацій у реагуванні на них. У Висновках підсумовано результати дослідження, зроблено акценти на ключових ознаках гібридної війни, її загрозах для міжнародної безпеки та окреслено перспективи протидії цим викликам
Keywords: гібридна війна; гібридні конфлікти; безпека; міжнародні відносини; інформаційна війна; стратегія; нетрадиційні методи; міжнародні організації; збройний конфлікт