Психологічні особливості батьківсько-дитячих відносин у родинах військовослужбовців - Фіть, Іван Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні та емпіричному вивченні психологічних особливостей батьківсько-дитячих відносин у родинах військовослужбовців в умовах воєнного стану. У першому розділі розглянуто теоретико-методологічні основи вивчення батьківсько-дитячих відносин, зокрема визначено поняття та сутність цих відносин у психології, проаналізовано чинники напруженості та конфліктних ситуацій у сім’ях військовослужбовців, а також досліджено особливості емоційної взаємодії між батьками та дітьми в умовах підвищеного стресового навантаження. У другому розділі представлено характеристику вибірки та методичного інструментарію, що використовувався для діагностики стану батьківсько-дитячих відносин у родинах військовослужбовців. Здійснено аналіз та інтерпретацію отриманих емпіричних даних, що дозволило виявити типові проблеми та ресурси у сфері сімейної взаємодії. У третьому розділі обґрунтовано методичні підходи психологічної підтримки сімей військовослужбовців та розроблено програму соціально-психологічного тренінгу, спрямованого на гармонізацію батьківсько-дитячих відносин і зниження рівня емоційної напруги. Практична значущість дослідження полягає в тому, що результати можуть бути використані практичними психологами та фахівцями соціальної сфери у процесі надання допомоги родинам військовослужбовців, зокрема в аспекті налагодження емоційного контакту між батьками та дітьми, профілактики конфліктних ситуацій та розвитку ресурсного потенціалу сім’ї.
Keywords: батьківсько-дитячі відносини; емоційна взаємодія; військовослужбовці; сім’я