Гідрографія та водні ресурси Польщі: стан, використання, управління - Хільчевський, Валентин Кирилович; Забокрицька, Мирослава Романівна (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Метою публікації є дослідження гідрографічних умов та особливостей гідрографічного районування території Польщі згідно з вимогами Водної рамкової директиви ЄС, стану водних ресурсів країни та особливостей управління ними. Використано матеріали міжнародних організацій (FAO Aquastat) і польських профільних установ. Середньорічний обсяг загальних водних ресурсів Польщі становить 60,5 км3/рік, з яких 88,6% є внутрішніми водними ресурсами, а 11,4% – зовнішніми водними ресурсами. Показник загальних водних ресурсів на 1 людину – 1604 м3/рік, внутрішніх водних ресурсів на 1 людину – 1422 м3/рік, що означає «водний стрес» за загальними та внутрішніми водними ресурсами. У країні створено сучасну інституційну структуру управління водними ресурсами. Державний водний холдинг «Польські води» є центральною установою з управління водними ресурсами в країні.
Keywords: гідрографія; водні об’єкти; гідрографічне районування; річка; озеро; водосховище; водні ресурси; управління; Польща; 626.81