Психологічні особливості впливу стилів сімейного виховання на формування самоприйняття особистості підлітка з асоціальною поведінкою - Мельник, Нонна Валентинівна-Маріанівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження психологічних особливостей впливу стилів сімейного виховання на формування самоприйняття особистості підлітка з асоціальною поведінкою. У першому розділі представлені основні теоретико-методологічні основи дослідження: психологічна характеристика поняття «асоціальна поведінка»; психологічні особливості стилів сімейного виховання; причини виникнення асоціальної поведінки; типи асоціальної поведінки; соціальні наслідки асоціальної поведінки; психологічні чинники, що впливають на асоціальну поведінку; вплив сім’ї та найближчого оточення на формування асоціальної поведінки. У другому розділі було проведене експериментальне дослідження емпіричне дослідження впливу стилів сімейного виховання на виникнення асоціальної поведінки підлітка. До психодіагностичного комплексу увійшли: метафоричний тест на впевненість в собі, шкала стилю виховання Oliva A.; шкала самооцінки Alvarez-Garcia D. («Прихильність і спілкування» «Контроль поведінки», «Імпульсивність», «Емпатія»); шкала асоціальної та злочинної поведінки підлітків Andreu J. («Асоціальна дружба», «Асоціальна поведінка»). Враховуючи отримані результати, нами було визначено, що у більшості підлітків спостерігається асоціальна поведінка. У третьому розділі, після первинної діагностики була розроблена і апробована психолого-корекційна програма формування самоприйняття особистості підлітка з асоціальною поведінкою.
Keywords: сім’я; стилі сімейного виховання; підлітки; арттерапія; асоціальна поведінка