Сучасні українсько-угорські міждержавні відносини - Вдовиченко, Лада Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У процесі написання бакалаврської роботи розглянуто теоретико-методичні основи дослідження міждержавного співробітництва. Відносини міждержавного співробітництва визначаються як спільні дії, спрямовані на встановлення і поглиблення економічних, соціальних, науково-технічних, культурних та інших відносин між державами. Відносини міждержавного співробітництва містять у собі двосторонню й багатосторонню дипломатію, укладання різноманітних альянсів і угод, що передбачають взаємну координацію політичних інтересів. Міждержавне співробітництво здійснюється за допомогою зовнішніх зв’язків держав-учасниць, під якими розуміється взаємообмін між країнами світу продуктами матеріального виробництва, енергією, послугами, інформацією на основі міжнародного поділу праці, а також співробітництво політичних органів, спрямоване на ефективне розв’язання глобальних проблем людства, розширення особистих контактів громадян. Досліджено вплив історичних факторів, енергетичних інтересів та національних меншин на українсько-угорські відносини. Встановлено, що, незважаючи на складну історію, між Україною та Угорщиною існує потенціал для співпраці, особливо в енергетичній сфері. Політичний діалог між Україною та Угорщиною відбувається у формі політичних консультацій, двосторонніх контактів та зустрічей на високому та найвищому рівні. Однак з 2014 року спостерігається погіршення політичного співробітництва, що зумовлено пророросійською політикою Угорщини і не готовністю підтримувати Україну у протидії російській агресії. Проведено аналіз торговельно-економічних відносин, які є одним із пріоритетних напрямків співпраці між Україною та Угорщиною. Незважаючи на існуючі проблеми, торгівля між країнами залишається активною. Основними факторами, що впливають на цей процес е російсько-українська війна, суперечки в енергетичній сфері та низький рівень політичного діалогу.. Проаналізовано відносини в культурно-гуманітарній сфері. Україна та Угорщина високо оцінюють розвиток співробітництва вузів і науково-дослідних організацій, що сприяє науково-технічній кооперації. Ця сфера є перспективною для подальшої співпраці обох держав. Здійснено аналіз основних проблем та перспектив співробітництва між Україною та Угорщиною. Українсько-угорські відносини мають потенціал для зміцнення співпраці в таких сферах, як енергетична безпека, транскордонна торгівля та культурний обмін. Для цього обом країнам необхідно врахувати спільні інтереси та вирішити спірні питання.
Keywords: міждержавне співробітництво; Україна; Угорщина; політичний діалог; торговельно-економічні відносини; гуманітарне співробітництво