Історія фізики і її можливості в сучасній системі підготовки вчителя фізики - Савчук, Варфоломій (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Висвітлюються теоретичні аспекти викладання окремого курсу історико-фізичного спрямування в контексті розвитку концептуальних ідей і методології фізики. Визначено базовий комплекс функцій, притаманних історії фізики як інтегрованого предмету. Розглянуті можливості історико-фізичного курсу, які надає реалізація виділеного комплексу функцій. Зроблено висновок про повноту реалізації можливостей історії фізики в процесі підготовки висококваліфікованого фізика-педагога на засадах викладання виокремленого історико-фізичного курсу. The theoretical aspects of teaching a separate course of historical and physical orientation in the context of the development of conceptual ideas of physics and the methodology of its teaching are highlighted. A set of basic functions, inherent in the history of physics as an integrated subject, is defined. The possibilities of the historical-physical course provided by the implementation of the selected complex of functions are considered. A conclusion is drawn on the realization of the completeness of the possibilities of the history of physics in the process of preparing a highly qualified physics teacher on the basis of teaching a separate historical-physical course.
Keywords: педагогічна освіта; історико-фізичний курс; функціональна комплексність; можливості; шляхи реалізації; професійна компетентність