Семантичні групи одно-тривалентних предикатів-прикметників (на матеріалі роману "Волинь" У. Самчука) - Пасічник (Мельник), Ірина Анатоліївна; Pasichnyk (Melnyk), I. A. (Донецький національний університет, 2005)
У статті подано семантичні класи прикметникових предикатів: клас “Людина”, клас “Тварина”, клас “Предмет”, у складі яких вирізнено та детально описано семантичні групи одно, -дво - і тривалентних предикатів-прикметників на матеріалі роману У.Самчука “Волинь”. The article presents semantic class of adjective predicatives: the classes “Man”, “Animal”, “Thing”. The author differentiates and analuses one-, two- and three-member semantic groups of adjective-predicatives on the basis of U. Samchuks novel “Volin”.
Semantic groups of adjective-predicatives on the basis of U. Samchuks novel “Volin”
Мельник (Пасічник) Ірина Анатоліївна - канд. філол. наук, доцент кафедри української мови Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Keywords: семантичний клас; семантична група; валентність; прикметниковий предикат; суб’єктна синтаксема; об’єктна синтаксема; адресатна синтаксема; облігаторний компонент; факультативний компонент; the semantic class; the semantic group; the valency; the adjective predicative; the subjective syntaxema; the addressive syntaxema; the obligatory components; the objective syntaxema; the optional components.