Механізми та стан гармонізації системи непрямого оподаткування в ЄС - Кулай, Аліна Василівна; Kulaj, A. V. (Міністерство фінансів України, 2015)
У статті висвітлено сучасний стан і напрями реформування непрямого оподаткування в ЄС. Проаналізовано основні науково-теоретичні й практичні обґрунтування економічних засад політики податкової гармонізації, ефективність застосування фінансових інститутів, механізмів та інструментів впливу на трансформаційні зміни країн-членів та інтеграційного об’єднання загалом. Розглянуто динаміку ставок оподаткування ПДВ і акцизів за основними видами підакцизних товарів, ефективності нормативно-правового регулювання ЄС у частині гармонізації національних систем непрямого оподаткування країн-членів. З’ясовано ступінь впливу змін у системах непрямого оподаткування на збалансованість національних бюджетів та їхніх фінансових взаємовідносин із бюджетом ЄС. Наведено динаміку структури доходів національних бюджетів і соціальних внесків країн — членів ЄС за період 2003—2012/14 рр. відносно валового національного доходу та їх взаємозв’язок у розрізі видів оподаткування й соціальних внесків. Аналіз конвергентності непрямого оподаткування в ЄС є особливо актуальним для економіки України, яка в надзвичайно складних зовнішньополітичних і економічних умовах розпочинає шлях інтеграції до Європейського Союзу. Th e article discusses the current state and directions of the reform of indirect taxation in the EU, the basic scientifi c theoretical and practical justifi cation for economic policy framework of tax harmonization, effi ciency of fi nancial institutions, mechanisms and instruments to infl uence on the transformations of members and integration union as a whole. It is considered the dynamics of rates of VAT and excise taxes on the main types of excisable goods, the eff ectiveness of legal regulation in the EU harmonization of national systems of indirect taxation in member countries. It is shown the degree of impact of changes in indirect taxation systems on the state of balance of national budgets and their fi nancial relationships with the EU budget. Th e author shows the dynamic structure of the national budget incomes and social contributions of the member countries for the period of 2003-2012/14 in relation to the gross national income (GNI) and their relationship to the types of taxes and social contributions. Analysis of the convergence of indirect taxation in the EU is of particular relevance for Ukraine’s economy, which in extremely complex foreign policy and economic environment begins its diffi cult path of integration into the European Union.
Mechanisms and state of harmonization of indirect taxation in the EU
Keywords: податкова політика; конвергенція; непряме оподаткування; податок на додану вартість; акцизи; ставки оподаткування; валовий національний дохід; бюджет ЄС; tax policy; convergence; indirect taxation; VAT; excise; tax rate; Gross National Income; the EU budget