Підвищення рівня іншомовного спілкування: колективні технології навчання іноземних мов у порівнянні з фронтально-класною формою - Серняк, Оксана Михайлівна; Serniak, O. М. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Стаття присвячена проблемі підвищення рівня іншомовного спілкування на занятті з іноземної мови. У публікації здійснено порівняльний аналіз особливостей використання колективних технологій у навчанні іноземних мов та традиційної фронтально-класної форми організації роботи. Колективна навчально-пізнавальна діяльність студентів є тим видом організації навчально-пізнавальної діяльності студентів, який передбачає реалізацію об’єктивної потреби студентів у співпраці, їх суб’єктивної потреби в спілкуванні, коли ж фронтальна форма організації уроку створює лише видимість колективної роботи – студенти працюють поряд, але не у співпраці. В умовах фронтальної роботи є загальна мета, але немає колективної роботи й умов її здійснення. Висвітлено практичний досвід ефективного використання місця та простору в процесі впровадження колективних форм роботи, які спонукають до співпраці й створюють умови для забезпечення іншомовного спілкування. Запропонованo методику формування комунікативних навичок студентів у процесі колективної навчально-пізнавальної діяльності під назвою «Карусель», яка забезпечує умови для того, щоб навчальний процес відбувався за умови постійної, активної взаємодії всіх студентів. Висвітлено практичний досвід ефективного використання місця та простору в процесі впровадження колективних форм роботи, які спонукають до співпраці й створюють умови для забезпечення іншомовного спілкування. Запропонованo методику формування комунікативних навичок студентів у процесі колективної навчально-пізнавальної діяльності під назвою «Карусель», яка забезпечує умови для того, щоб навчальний процес відбувався за умови постійної, активної взаємодії всіх студентів. The article deals with the problem of enhancing communication in the EFL classroom. The comparative analysis of cooperative learning and recitation is carried out. The paper describes some practical expertise of the effective use of classroom space in cooperative learning. An original technique of developing students’ communicative skills in cooperative learning classroom has been offered.
Enhancing communication in the efl classroom: cooperative learning versus recitation
Keywords: ефективне використання місця та простору; effective use of classroom space; колективні технології навчання іноземних мов; cooperative learning techniques; комунікативні навички; communicative skills